Heb je sinds kort een hond in huis? Dan kun jij je waarschijnlijk al geen leven meer zonder dit huisdier voorstellen. Reden genoeg om extra goed voor hem te zorgen, want dan is de kans groot dat hij nog jaren onderdeel uitmaakt van je leven. Om je hond de zorg te kunnen geven die hij nodig heeft, kan het handig zijn om een huisdierverzekering af te sluiten. Maar wat kost zo’n verzekering eigenlijk? In deze tekst geven we je hier wat meer inzicht in.
 

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Wie denkt dat een huisdierverzekering voor iedere hond even duur is, heeft het mis. De prijs wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hieronder staan de belangrijkste op een rijtje.
 

1. Ras van de hond

Voordat je een hondenverzekering af kunt sluiten, wil een verzekeraar eerst weten om welk ras het gaat. Dit komt doordat het ene ras een grotere kans heeft op ziektes en aandoeningen dan de andere. Zo is een hondenverzekering voor een bullmastiff bijvoorbeeld duurder dan voor een labrador retriever.
 

2. Leeftijd van de hond

Naast het ras wordt de prijs van een hondenverzekering ook beïnvloed door de leeftijd. Een oudere hond heeft een groter kans op fysieke ongemakken dan een jonge hond. Wil je een oude(re) hond verzekeren? Dan valt de premie hoger uit dan wanneer je een puppy verzekert.
 

3. Geslacht

Een derde en laatste factor die meespeelt in de prijs van een hondenverzekering, is het geslacht van je hond. Heb je een teefje? Dan ben je per maand vaak een hoger bedrag kwijt aan de verzekering dan wanneer je een reutje hebt. Bij de meeste rassen is het verschil in prijs overigens niet bijzonder groot.
 

Prijs hangt ook af van de dekking

Bij de meeste verzekeraars bepaal je zelf hoe jij je hond verzekert. Er is een basisdekking, maar deze kun je uitbreiden met één of meer aanvullende dekkingen. Zo kun jij je hond bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor beweegzorg en gebitszorg. Daarnaast bieden veel verzekeraars een reisverzekering voor je hond aan. Breid je een huisdierverzekering uit met één of meer aanvullende dekkingen? Dan kost dit je meer dan wanneer je enkel voor de basisdekking kiest.
 

Bereken hoeveel je per maand betaalt

Omdat de premie van een huisdierverzekering voor iedereen anders is, kunnen wij je niet precies vertellen hoeveel je betaalt. Dit kun je wel bereken op de site van een verzekeraar. Vul de gegevens van je hond in en kies hoe jij je huisdier wilt verzekeren. Je ziet vervolgens direct hoeveel premie je iedere maand betaalt voor een hondenverzekering.
 

Premie kan stijgen

Als je een huisdierverzekering hebt, kan een verzekeraar de premie verhogen. Stijgende prijzen kunnen hier een reden voor zijn. Daarnaast kun je meer betalen als er nieuwe technieken worden ontwikkeld en ingezet. De premie stijgt bovendien mee met de leeftijd van je hond. Hierdoor stijgt de premie jaarlijks. De kans dat een hond naar de dierenarts moet, is immers groter naarmate hij ouder wordt.